fredag 12 januari 2018

Att vara snäll

Jag försöker att se min omgivning mer och då menar jag att verkligen se den. Exempelvis om någon är i behov av hjälp, ett vänligt ord eller bara ett leende så försöker jag verkligen ta mig tid för det. Det är dessutom bevisat att vi mår bra av att hjälpa andra, våra halter av "välbefinnande"-hormoner ökar i kroppen. Jag lägger allt oftare bort min mobil när jag åker tunnelbana eller är bland folk, allt för att kunna uppmärksamma om någon behöver min sittplats bättre än vad jag gör på tunnelbanan. Det som jag märker att jag får samma vänlighet tillbaka, det är märkligt för det har dessutom uppstått i helt olika situationer, men då människor visar en vänlig omsorg om mig. Jag tar det som ett positivt resultat. Oavsett om man tror på karma eller onda/goda spiraler så tror jag att cirkeln sluts. Jag är hoppfull om att goda handlingar ger ringar på vattnet och vi kan bryta det kalla klimat med bristande empati som råder.

En morgon då jag lämnade mina barn på förskolan såg jag en av deras kompisar stå ensam och ledsen på gården, hen längtade efter sina föräldrar. Jag som inte hade bråttom stannade upp och småpratade en stund, frågade hur barnet mådde och om det var jobbigt att föräldrarna gått. Tårarna kom i barnets ögon och jag kunde verkligen förstå hur hen kände det, jag kan känna likadant då jag lämnar mina barn. Mitt barn dock var full av glädje och visade glatt hur hal overallen var och hur snabbt det gick utför rutschkanan. Lite distraherande pepptalk till det ledsna barnet och den viktiga frågan om även dennes overall var hal så gick barnet på någon minuts småprat från ledsen till glad och fullt upptagen i leken. Jag gick därifrån varm i bröstet och välmåendehormonerna jobbade på högvarv.

Vad var förutsättningen för denna fina stund av att vända något tråkigt till något bra då? Jo att jag hade ett öppet synfält och förmågan att stanna upp och se hur någon utanför mitt eget spektra mår. Hade jag varit stressad hade jag förmodligen bara rusat förbi även om själva "insatsen" rörde sig om några minuter av min tid. Där de enkla sakerna i livet som gör skillnad men vi måste stanna upp för att ha möjlighet att se dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar