måndag 8 januari 2018

Mervärde

När man som jag är deprimerad och lider av utmattningsdepression så är man inte så öppen för vad det är som gör en lycklig. Livet kan kännas lite grått och trist. När jag nu väl kommit ur den första fasen av sorg över att jag lyckats åsamka mig själv så oerhört mycket skada genom att inte ta hand om mig, så har jag fått i uppdrag av min läkare att gå ut och söka efter saker som ger mig mervärde och skapar ett välmående hos mig.

Det kan handla om att skriva en novell, sy, gå på museum eller att läsa en bra bok. När man då som jag inte unnat sig själv den tiden på väldigt länge, så är jag lite ringrostig på vad det är som ger mig mervärde. Något som jag dock kommit fram till att det gör mig glad är att få skriva. Skriva om mina tankar och funderingar eller fabulera en spännande deckarnovell. Jag har inte vågat prova det någonsin innan då jag inte riktigt vågat röra mig utanför mina egna ramar om jag jag kan eller inte kan. Jag har intalat mig själv att jag inte är bra på att skriva och därför har jag inte gjort det.

Framöver ska jag prova på fler saker som jag antingen inte tagit mig tid för eller bara inte tänkt att det ligger i linje för min personlighet. Jag har redan nu bokat in yoga tillsammans med en vän. Jag är redan nu helt såld på mindfulness, något jag började unna mig redan under hösten, och tror att yoga är ett utmärkt vidare steg för mig. Jag har en del kroppsliga besvär och jag tror yogan kommer att stärka mig samtidigt som jag får träna vidare på den ack så viktiga andningen.

Jag har även tänkt att jag ska gå mer på museum och konserter. Något även min läkare uppmuntrar mig att gå på ensam. (Ensam? Läskigt!) Men jag ser verkligen fram emot det. Mitt första museibesök ska bli till ett konstmuseum då jag (numera) verkligen tycker om att titta på konst, vilken teknik som används och även hur färgerna hanterats.

Jag tror att det handlar om våga prova saker som ligger utanför den egna mallen som man har satt upp för sig själv samtidigt som de saker man upplever ska vara kravlösa. Jag ska titta på konsten utan att känna krav att jag behöver veta vem konstnären är eller vilken era den hör till, utan bara njuta av konstverket. Samma sak gäller mitt eget skrivande då jag tränar på att skriva utan att bedöma mig själv, eller ännu värre försöka läsa in hur någon annan skulle bedöma mig. Jag skriver för att det gör mig glad och för att det får mig att må bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar