fredag 2 februari 2018

Bieffekter av minimalism

Det finns många sidor av att rensa sina saker. Men det är väl sen gammalt att det finns en positiv effekt av att städa ut det gamla. "Ring in det nya och ring ut det gamla" som de säger på nyårsafton. Jag har sparat mycket saker utan att reflektera om det faktiskt gav mig något. Perioder som jag inte var lycklig skapade jag ändå fotoalbum och katalogiserade minnessaker. En förhoppning att minnas något bra, eller kanske en påminnelse om vad jag inte ville uppleva igen. Vad vet jag, jag kände aldrig efter på den tiden. Kände inte efter hur jag mådde eller hur jag upplevde tillvaron. The Minimalists refererar till en historia om en präst som gick fel och en vakt ropade till honom "Who are you and what are you doing here?" Prästen ville att vakten skulle flytta hem till honom och fråga honom samma fråga varje dag.

- Vem är jag och vad gör jag här?

Det är inte så dumt egentligen att fråga sig det löpande.

Jag har rensat ut mina lådor med nostalgi och tro mig, jag har sparat oändliga mängder, bilder, minnessaker, brev och kort. Jag har nu spenderat en tid med att gå igenom dessa. Något som slår mig är att jag de perioder jag faktiskt mått bra och har varit lycklig, så har mitt minne ändå lyckats filtrera bort dessa känslor och istället kan jag bara minnas att jag inte var tillräckligt bra, omtyckt, smart, trevlig osv. Jag ser i bilderna och breven att jag var omgiven av människor som tyckte otroligt bra om mig och uppskattade mig för precis den jag var. Ändå kände jag mig ensam och som att jag aldrig räckte till.

Tre kartonger nostalgi är nu nere på en mindre låda

Jag grämer mig inte över att jag inte förstod dessa saker redan då, hade jag varit den jag är idag då? Jag tror att våra vägar är utstakade av en anledning, vi går igenom svåra saker för att lära oss något av det. Men jag tillåter mig att sörja. Jag sörjer för mitt unga jag som inte kunde njuta av vilken bra person hon var och inse att hon faktiskt var precis allt det där. Allt som hon så innerligt önskade att hon skulle vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar