tisdag 20 februari 2018

My space - your space

Något av det första jag fick lära mig hos min fantastiska företagsläkare är att jag måste sätta upp gränser och bara ta ansvar för vad som finns inom mina egna ramar. Det kan låta banalt men det vanligaste vi överpresterare gör att försöka ta ansvar för allt och alla och därmed helt och hållet glömmer bort oss själva. Hon brukar hålla upp armarna framför sig och säga "det är här du ska hålla dig, det är det här du ska ta ansvar för och det är det här du ska skydda, för det är då du får marginaler".

Hon har rätt, jag har inte skyddat mina gränser och är så inträngd i ett hörn att jag håller på att kvävas. Nobody puts baby in the corner, brukar jag tänka som är uppvuxen med kultfilmen Dirty Dancing. Man får aldrig låta sig bli så inträngd så att man inte har resurser för att skydda sig själv. Eller som min läkare brukar tillägga "om du äger ett hus så låter du ju inte grannen kasta in sopor på din tomt, samma sak gäller dig själv, låt ingen kasta in sin skit på din tomt eller på ditt hus." Man måste definiera vad sitt hus och hem omfattas av och sedan skydda det för allt vad tygen håller. Sluta ta ansvar för andra, vad de gör eller inte gör och faktiskt bara ta ansvar för mig och det som finns på min "tomt".


När jag förklarar denna revolutionerande anaolgi för min omgivning så brukar jag ännu en gång referera till Dirty Dancing. Jag måste komma ihåg vad som finns inom mitt dance space och vad som ligger inom andras dance space. På det sättet tar man bara ansvar för det som verkligen är ens ansvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar