torsdag 15 mars 2018

Jakten på lycka

Precis som med så mycket annat här i livet så har jag lagt fokus på fel saker. Jag och många med mig tror att lycka är det man ska uppnå. Jag vill tro att jag periodvis oxå varit lycklig. Men jag vände perspektivet väldigt nyligen då jag läste boken "Hejdå saker" av Fumio Sasaki. Han skriver att lycka är flyktigt, tillfälligt kan vi få lycka av införskaffande av nya saker, det är därför konsumtion kan få ett så starkt grepp om oss. Han menar istället att den som känner tacksamhet ofta, är istället den som är lycklig. Att tacksamheten i sig faktiskt är själva lyckan. Så det är faktiskt inte lycka vi söker utan tacksamheten. Jag har en vän som ibland skickar ett sms och frågar vad jag är tacksam för, det är bra för det får mig att tänka efter även om dagen har börjat dåligt. Ofta hittar jag väldigt många saker jag är tacksam för. Exempelvis är att jag kanske blev irriterad över något på morgonen, men sen gjorde jag yoga och irritationen gick över, jag är därmed tacksam för den underbara effekten av yogan. En annan gång så svarade jag på vännens sms med att jag är arg för att det är så kallt, men jag är tacksam för mitt badkar som jag kan fylla med riktigt varmt vatten och efter mitt varma bad då jag tinat mina isbitar till tår så är jag tacksam över mina sköna fårskinnstofflor. Det är lätt att hitta saker man är tacksam för bara man tittar. Jag tror det handlar även om att man måste vara medveten om sin omgivning för att faktiskt påminnas om det man är tacksam för.


Jag är tacksam för den här boken som min man gav mig på vår femåriga bröllopsdag. Ja bara den meningen innehåller mycket att vara tacksam för. Fem års bröllopsdag är fem år av kärlek, min man, som är den fantastiska man jag valt att gifta mig med och dessutom en bok om något som jag tycker är riktigt intressant som han valt ut för att han vet det och känner mig så bra.
Innan jag fick boken så hade jag ro att stanna upp och njuta av det minimerande vi redan gjort här hemma, man kan exempelvis komma in i vårt förråd nu. Det är något jag sällan tillåtit mig själv innan, att stanna upp och njuta av resultatet. Det gjorde jag aldrig förr, när en sak var klar gick jag genast vidare till nästa mitt förändrade perspektiv är något att vara tacksam för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar