onsdag 18 april 2018

Det är inte hur man har det utan hur man tar det

Det är en jobbig insikt för mig, att stressen alltid kommer inifrån mig själv. Oavsett vad jag utsätts för så är det hur jag bemöter det som räknas. Om jag hamnar i pressade situationer så är det ändå alltid hur jag reagerar som gör skillnad. Jag måste påminna mig själv varje dag om att prioritera min hälsa och mitt välmående. Jag har inte gjort det tidigare och det är därför jag blev sjuk. Känner jag mig stressad så är det inte primärt på grund av att jag har för mycket att göra, utan för att jag inte tagit tid för mig själv. Tid för att reflektera och få perspektiv. Den tiden skapar en distans till alla måsten och borden. Nej tvätten behöver inte vikas just nu, nej leksakerna måste inte plockas upp just nu. Jag arbetstränar nu och har därför inte så mycket att göra men jag ska applicera det tankesättet även i jobbet. Känner jag mig stressad och överväldigad så är det bättre att ta en paus. Ta en promenad eller meditera en stund. Med lite perspektiv ser man med större klarhet på uppgiften och kan ofta skala ner det till vad som faktiskt måste göras just nu. Kanske kommer man fram till att det inte alls behöver ske just nu.
Jag försöker propsa på att alla runt mig ska meditera och eftersom många i min omgivning är prestationsprinsessor precis som jag så är det vanligaste svaret jag får "det där blir för svårt att komma ihåg att jag måste göra varje dag".
Men det är ju precis det som är så magiskt säger jag, du MÅSTE inte göra det varje dag, bara du lär dig identifiera när du verkligen har ett behov av att göra det. Istället för att dras med av stressen och hjärnspökenas måsten så bryter man den onda spiralen och mediterar. Med meditation, promenad eller yoga (vad som än ger dig lugn) så får man det där fantastiska perspektivet och känner efter djupt ner i magen vad man faktiskt vill och behöver just nu. Kanske ska man inte göra någonting alls och gå och vila istället.
Vi måste ta hand om det mest värdefulla vi har - vår hälsa.
Sätt på dig syrgasmasken först och hjälp alla andra sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar